Zelf zonnepanelen schoonmaken of laten doen?

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen doe je er goed aan deze een paar keer per jaar te controleren. Ook schoonmaken is erg belangrijk bij zonnepanelen. Dit moet dan ook eens in de zoveel tijd gedaan worden. Alleen dan kun je optimaal blijven profiteren van de zonnepanelen. Soms denkt men dat de regen het schoonmaakwerk wel op zich neemt. Maar niets is minder waar. Is het verstandig om de zonnepanelen zelf schoon te maken? Of kun je dit beter laten doen?

Wanneer moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?

Zonnepanelen schoonmaken kun je het best doen in de maanden met de minste zonuren. Dit zijn de maanden september tot en met Maart. Als je ze in het begin van de lente schoonmaakt zit je helemaal goed. Door dit te doen is het mogelijk dat je de hele zomer optimaal te profiteren.

Hoe vaak moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

In principe zou het volstaan als je eens in de 5 jaar de zonnepanelen schoonmaakt. Dit zou dan zeker afdoende moeten zijn. Toch moet je wel een aantal keren per jaar kijken of de zonnepanelen in orde zijn en of ze schoongemaakt moeten worden.

Als er een droge periode is geweest is de kans groot dat er veel stof op de zonnepanelen is gaan zitten. Je doet er dan wel goed aan om de zonnepanelen schoon te laten maken. Schone zonnepanelen hebben een hoger rendement.

Zelf zonnepanelen schoonmaken of niet?

Zelf zonnepanelen schoonmaken, het is zeker mogelijk. Je moet dan alleen wel heel voorzichtig zijn. Maar toch wordt aangeraden om het schoon maken van de zonnepanelen uit te besteden. Voor je het weet heb je een kras op je zonnepanelen zitten.

 

Als je zelf zonnepanelen schoonmaken wil moet je heel goed weten wat je doet. En wat je juist wel of niet kan doen. Als je dat niet weet dan wordt zelfs zonnepanelen schoonmaken toch echt wel afgeraden.

 

Wat niet moet bij het schoonmaken van de zonnepanelen

Mocht je er toch voor kiezen zelf de zonnepanelen schoon te willen maken. Dan zijn er een aantal dingen die je absoluut niet moet doen. Je mag tijdens het schoonmaken niet op de zonnepanelen gaan zitten of staan.

Ook leunen op de zonnepanelen kun je beter niet doen. Bij het schoonmaken kun je beter geen gebruik maken van een hogedrukspuit of schoonmaakmiddelen die bijten. Doe je dit wel, dan kan dit schade opleveren aan je zonnepanelen.

Je kunt het best gedistilleerd water gebruiken bij het schoonmaken van de zonnepanelen. Dit om te voorkomen dat er kalkresten of strepen achterblijven op de zonnepanelen na het schoonmaken. Kalkaanslag op de zonnepanelen heeft een negatief effect op het ontvangen van de zonne-energie. Je kunt dan niet optimaal gebruik maken van de zonnepanelen.

Poompee
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart