Hoe vaak moet je je dekbed en beddengoed wassen?

De eeuwenoude vraag! Gemiddeld brengen mensen bijna een derde van hun leven slapend door, waarbij ze elke nacht duizenden dode huidcellen afstoten. Weten hoe vaak u uw dekbed en ander beddengoed moet wassen, is essentieel voor het handhaven van een gezonde levensstijl en het beheersen van eventuele allergieën.

Vuil, bacteriën, huidschilfers van huisdieren en andere irriterende stoffen kunnen zich snel ophopen in uw beddengoed! In het onderstaande artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over hoe vaak dekbedden en beddengoed moeten worden gewassen, praktische tips voor schoonmaken, stomerij en andere dingen waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat uw beddengoed de juiste wasbeurt krijgt die het verdient.

Welke factoren bepalen hoe vaak u uw dekbed en beddengoed moet wassen?

Hoe vaak je je dekbed wast, hangt af van een aantal factoren, maar ook van je eigen persoonlijke voorkeuren. Een groot deel van het weten hoe je een dekbed moet wassen, is hoe het past in je levensstijl en de materialen waarvan het is gemaakt.

Enkele dingen om te overwegen zijn:

  • Of je nu een plat laken gebruikt tussen jezelf en je dekbed. Als u een laken tussen uw lichaam en het dekbed heeft, verlengt u de tijd tussen de wasbeurten.
  • Als je dekbed een dekbedovertrek heeft. Dekbedovertrekken zijn beschermende, decoratieve hoezen die je dekbed omsluiten. Door een dekbedovertrek te gebruiken, komt je dekbed niet direct in contact met je lichaam en hoef je je dekbed minder vaak te wassen.
  • Het materiaal waarvan je beddengoed is gemaakt. Voor delicater beddengoed, droog je dekbed om ervoor te zorgen dat de integriteit van de stof behouden blijft en dat het beddengoed grondig wordt gewassen.
  • Als u regelmatig voor het slapengaan doucht. Dit betekent dat er minder olie, vuil en dode huidcellen in uw beddengoed terechtkomen en dat u uw beddengoed minder vaak hoeft te wassen.
  • Hoeveel mensen slapen er in het bed (inclusief kinderen en huisdieren!). Als je kinderen, huisdieren en een partner hebt die elke avond in hetzelfde bed liggen, wil je je beddengoed vaker wassen. Ga met je instinct en draai de was wanneer de stoffen minder dan schoon beginnen te voelen, eruitzien of ruiken!
  • Als u vatbaar bent voor allergieën en irriterende stoffen. Elke keer dat u in bed klimt, verzamelen zich stof, huisstofmijten en dode huidcellen in uw beddengoed. Was vaker om huidirritatie of een opflakkering van allergieën en niezen te voorkomen.
  • Als je een consistente nachttrui bent. Zweetresten hopen zich op in de vezels van je lakens en dekbed, waardoor ze sneller vuil worden!

Hoe zit het met ander linnengoed en beddengoed? Hoe vaak moeten die gewassen worden?

De wasfrequentie van beddengoed en beddengoed varieert van item tot item. Er is geen vaste regel over de hele linie, maar er zijn enkele algemene best practices om in gedachten te houden.

dekbedden

Hoe vaak moet je je dekbed wassen? Ervan uitgaande dat uw dekbed niet gemorst of overmatig vuil is en het dekbed geen beschermend dekbed heeft, probeer het dan om de één tot twee maanden te wassen. Als het dekbed een dekbed heeft, kun je het een paar keer per jaar schoonmaken. Zoals hierboven vermeld, let op slijtagefactoren zoals het aantal mensen dat in bed slaapt of de aanwezigheid van huisdieren, en gevoeligheid voor irriterende stoffen – in deze gevallen wilt u misschien uw dekbed vaker wassen.

Kun je een dekbed met lakens wassen? Alleen als uw wasmachine voldoende ruimte heeft om voldoende plaats te bieden aan beide! Dikke stoffen stapelen zich gemakkelijk op en kunnen ervoor zorgen dat de wasmiddelzakjes niet gelijkmatig worden verdeeld, wat betekent dat uw lakens en dekbed niet zo schoon worden als ze samen in een kleinere machine worden gewassen.

Lakens

Aangezien lakens in direct contact komen met je kleding en huid, is het aan te raden om je lakens elke week te wassen om te voorkomen dat bacteriën, huisstofmijt, vuil, lichaamsoliën en allergenen zich ophopen. Als je vlak voor het slapengaan doucht en geen huisdieren of kinderen hebt, kan dit oplopen tot eens in de twee weken. Evenzo, als u huisdieren of kleine kinderen heeft, in een zanderig gebied woont waar meer vuil in uw bed terechtkomt, vatbaar bent voor stofallergieën, enzovoort, moet u uw lakens misschien wel eens in de vijf dagen wassen. Was niet te veel, maar houd rekening met de omstandigheden en het belang (en plezier!) van reinheid.

Dekbedden

Dekbedovertrekken zijn geweldig om je dekbed schoon te houden tussen wasbeurten door, omdat ze veel gemakkelijker en minder omvangrijk zijn om schoon te maken. Het beste is om te proberen je dekbed om de paar weken te wassen.

Kussenslopen

Kussenslopen zouden het meest gewassen item op je bed moeten zijn! Oliën en vuil van je haar en gezicht wrijven elke nacht als je slaapt op natuurlijke wijze in de vezels van de kussensloop. Was uw kussenslopen om de vijf tot zeven dagen, vaker als u gevoelig bent voor acne of allergieën.

Hoe zit het met nieuw beddengoed? Moet je een dekbed wassen voordat je het voor de eerste keer gebruikt?

Nadat je nieuw beddengoed of een nieuw dekbed hebt gekocht, is het verleidelijk om ze meteen op je bed te willen leggen. Was nieuw beddengoed en dekbedden echter altijd eerst voor gebruik (zelfs als ze allemaal luchtdicht verpakt zijn)! Lakens, dekbedden, dekbedden, kussenslopen – deze worden allemaal geproduceerd in fabrieken vol stof, chemicaliën, kleurstoffen en andere huidirriterende stoffen. Dus ja, je moet een dekbed wassen voordat je het gebruikt!

Is het je ooit opgevallen dat nieuwe lakens of ander textiel stijf uit de verpakking komt? Dat is het chemische residu van het productieproces, en het kan jeuk en irritatie veroorzaken, zelfs als je geen last hebt van allergieën. Bovendien voelt gewassen en schoongemaakt nieuw beddengoed zachter aan en is het comfortabeler in gebruik.

Hoe een dekbed te wassen?

Begin altijd met het lezen van de onderhoudsinstructies op het label van je beddengoed om de beste was- en drooginstructies te volgen die geschikt zijn voor het type stof. Je kunt je dekbed altijd een tweede keer wassen zonder wasmiddel om overtollige zeepresten van het dekbed te spoelen. Omdat dekbedden omvangrijker zijn, wilt u geen andere kledingstukken behalve misschien hoogstens een handdoek in de wasmachine bij uw dekbed – overhemden, sokken, enzovoort komen allemaal vast te zitten in de plooien van uw dekbed en zullen t krijgen zo schoon!

Om uw beddengoed te ontsmetten, zijn instellingen voor warm en warm water meestal de beste optie. Let natuurlijk op uw materiaalsoort en controleer of warmere temperaturen de stof kunnen krimpen of beschadigen. Controleer ook de instelmogelijkheden van je wasmachine. De meeste moderne wasmachines hebben instellingen voor ‘volumineus artikel’, ‘delicaat’ of ‘ontsmetting’, wat handig kan zijn, afhankelijk van het reinigingsniveau dat u nodig hebt.

Wat betreft het drogen van een volumineus dekbed, is het meestal het veiligst om een ​​lage temperatuur te gebruiken of om het aan de lucht te laten drogen, plat te leggen of op te hangen, zodat het niet opeengehoopt raakt. Voor machinaal drogen, gooi je een paar droogballen (of tennisballen die in witte sokken zijn geplaatst om verlies te voorkomen) erin om de vulling van het dekbed te pluizen.
Een andere goede optie om te overwegen is om je dekbed te laten stomen als het te groot is om in je wasmachine te passen, als het kwetsbaar materiaal of borduurwerk heeft, of als het gewoon een goede diepe reiniging nodig heeft.

Mulberry’s kledingverzorging

Hoewel er verschillende stappen zijn die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat u uw dekbed en beddengoed op de juiste manier wast, en op de juiste manier, is het stomen van uw dekbed, lakens of andere kleding misschien de beste optie.

Mulberrys Garment Care is een bekroond, full-service stomerijbedrijf met jarenlange ervaring. Als u hulp nodig heeft bij het schoonmaken van uw dekbed, lakens, linnengoed of andere wasgoed, zijn wij er om u te helpen en een gegarandeerde eersteklas professionele kwaliteit te bieden. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze diensten.

creditSource link

Poompee
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart